Hoe verzorg ik de onderhoudsgevoelige Doodlevacht?

16 oktober 2022

Wij, Doodles, zijn de meest onderhoudsgevoelige honden ter wereld door de inmenging van diverse soorten vachten, dus onze vacht vergt een goede verzorging. Maar hoe verzorg je nou die onderhoudsgevoelige vacht van ons? Een eenvoudige slicker is nog afdoende voor de puppyvacht, maar die zal zeker niet door mijn volwassen vacht heen komen, die dagelijks in de klit kan raken.

Het is ook erg belangrijk om ons als kleine pup zo snel mogelijk te leren wennen aan een trimbeurt. Hoe meer wij van huis uit al gewend zijn aan regelmatig borstelen, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn.

Borstelen en kammen

De enige borstel die vat heeft op mijn onderhoudsgevoelige Doodlevacht is de activet. We hebben de rode activet in twee formaten: groot (voor grotere honden of grote oppervlakken, zoals de rug) en klein (voor kleinere hondjes of kleine oppervlakken, zoals de pootjes of de oksels).

De kleine groene activet is prima voor de puppyvachten en de rode voor de volwassen vachten. Er wordt vaak gezegd dat de rode ‘te ruw’ is, maar toch is dit de enige borstel die tegen het zware borstelwerk is opgewassen. De zilver variant kan je goed gebruiken om de laatste onderwol te verwijderen, dit geeft een mooi glanzend resultaat.

Ik vind het absoluut niet fijn om hard en gehaast geborsteld te worden. Haal die grote activet borstel maar eens over je eigen hand, dan zal je voelen hoe scherp de naalden zijn en dan kan je je voorstellen hoe pijnlijk dat voor ons kan zijn. Jullie zouden de borstel losjes in de hand moeten houden (met een paar vingers om de steel in plaats van in je vuist). Als je dan aaiend over mijn vacht gaat, dan laat je de naalden het werk doen. Doe dit laagje voor laagje, dan beschadig je mijn huid niet. Dit hoeft niet vaker dan 1 á 2 keer per week.

Om te checken of mijn vacht echt klitvrij is, kam je deze na het borstelen door met een grove kam. De schaar met ronde punt is ideaal om mijn voetjes en mijn oren te knippen en om mijn oogjes vrij te knippen. Dan houd ik een mooie open blik.

De ontklitters zijn vernuftige kammetjes om snel, gemakkelijk en pijnloos mijn losse klitten te verwijderen. Een keer gebruiken en je bent om.

De waterblazer

De waterblazer is een echte MUST voor alle Doodle baasjes om ons goed te verzorgen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om even doorgeblazen te worden door mijn baasjes. Het is ideaal om mijn vacht tussen de wasbeurten door even flink schoon te blazen (let wel op waar je dit doet, het vuil spat letterlijk uit mijn vacht). Het gebruik van de waterblazer helpt enorm om klitten in mijn vacht te voorkomen.

Terug naar Doodle vachtverzorging
Hoe verzorg ik de onderhoudsgevoelige Doodlevacht?